Bilde: Vårt møte med Hardangervidda
(Foto: Skjeggenes, Marianne)
Uka etter påskeferien skulle alle
på B2 Friluftsliv gjennomføre en egenferd på minimum fem dager. Gruppene skulle
ikke være mindre enn to personer, men heller ikke flere enn fire. Turen skulle
ha en varighet på minimum fem dager med minst fire overnattinger ute i telt,
gapahuk eller snøhule. Min gruppe, bestående av meg selv og Frida Omma planla i
første omgang en relativ lang tur over Hardangervidda, som vi i løpet av turen
måtte endre på. Grunnet sjukdom, altfor lange dagsetapper og vanskelig føre ente
vi opp med en litt kortere tur. Turen vår varte i 7 dager og gikk fra Finse,
til Krækkja, videre til Kjeldebu og tilbake til Finse med flere overnattinger
underveis. På en slik tur er kosthold relativt viktig for å klare å fungere
optimalt og ha nok energi til å forflytte seg. Jeg vil nå gå nærmere inn på riktig
type kosthold på en slik type vintertur.
I løpet av friluftslivsstudiet og
alle turene vi har vært på, har jeg lært at riktig mat og nok energi er alfa
omega på tur. Uten mat og drikke, duger helten ikke! Når man er på tur, og
spesielt på vinteren bruker man mye mer energi enn til vanlig. Energiforbruket
per dag på vinteren ligger på mellom 14 700 kJ og 16 800 kJ (Melby
1997, i Horgen 2010). Årsaken til det høye energiforbruket er grunnet spesielt
to ting; et høyere aktivitetsnivå enn til vanlig, og lave temperaturer som gjør
at vi produserer mer energi for å holde varmen. Når vi er ute på tur ønsker vi dermed
å ha så energirik mat som mulig. «De tre
energikildene karbohydrat, protein og fett inneholder alle energi» (Horgen,
2010; 122).
Fett:
Dersom man ønsker minst mulig vekt,
lønner det seg at mesteparten av energien kommer fra fett. Fett inneholder
nemlig mye mer energi per gram enn karbohydrater og proteiner. «Et gram fett inneholder over dobbelt så mye
energi som ett gram karbohydrat» (Horgen, 2010; 123). I tillegg bruker kroppen
lengre tid på å hente ut energi fra fett. Ved lav eller moderat intensitet,
slik som en fjellskitur på Hardangervidda, vil energien hentes fra kroppens
fettlager.
Energikilde:
|
Kilojoule (kJ) pr. gram:
|
Karbohydrat
|
17,7 kJ
|
Protein
|
17,2 kJ
|
Fett
|
39,4 kJ
|
(Horgen, 2010)
Egenprodusert nøtteblanding (Foto: Skjeggenes, Marianne)
Karbohydrater:
Karbohydrater (Foto: Skjeggenes, Marianne)
Proteiner:
Protein er en viktig kilde til
varme. Middagen bør inneholde mye proteiner, da de fungerer som «byggesteiner»
i kroppen og er med på å produsere overskuddsvarme (Horgen, 2010). Derfor
lønner det seg å spise noe med høyt innhold av proteiner før en legger seg i
soveposen (Horgen, 2010). Det vil også gjøre det lettere å holde varmen.
Protein (Foto: www.meny.no)
Bananpannekaker, nammmm! (Foto: Skjeggenes, Marianne)
Til slutt vil jeg kort nevne væskeinntaket
på tur. Selv om du er flink med maten, så er det utrolig viktig å ha kontroll
på væskeinntaket ditt. På vinteren kan det være utrolig lett å glemme å drikke.
Jeg har selv gått på denne smellen. «Mister
vi mer enn 2% av kroppsvæsken, nedsettes yteevnen med ca. 10% for hver ekstra %
man blir dehydrert» (Schibye og Klausen, 2005 i Horgen, 2010; 126). Det er
derfor utrolig viktig å passe på at en drikker nok vann.
Bilde:
Riktig mat og drikke gir godt humør og overskudd (Foto: Skjeggenes, Marianne)
Kilder:
Horgen, A. (2010). Friluftslivsveiledning vinterstid. (1.
utgave). Kristiansand: Høyskoleforlaget AS
Meny.no. (2016). Kyllingfilet. Hentet 05.05.16, fra: https://www.google.no/search?q=kyllingfilet&biw=1242&bih=606&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwii4YGftcXMAhWEFiwKHbtXCTcQ_AUIBigB#imgrc=Xj61OaGyNbV-AM%3A
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar