Bilde: Mat på bålet! (Foto: Skjeggenes,
Marianne)
I uke 45 var det tid for årets kosetur i skogen. Turen gikk
til Bjørkestølen ved Kaupanger hvor vi skulle tilbringe noen avslappende dager
med masse god mat og kos rundt bålet. Dette er en tur jeg tror samtlige av
elevene hadde gledet seg skikkelig til. Med oss på turen de tre første dagene
(mandag-onsdag) var Odd Lennart og Linda. De tre siste dagene (onsdag-fredag) ble
vi forlatt til oss selv. Vi skulle gruppevis forlate basecamp og finne oss en
ny camp som vi skulle ha resten av turen.
Et av fellesmålene for turen var blant annet å få erfaring med tradisjonelle måter å tilbringe mat på i naturen (kreativitet med bål). Dette fikk vi god tid til å teste ut i løpet av uka. I tillegg til turens felles mål hadde gruppen min satt opp et eget mål bare for gruppa. Vi skulle klare oss uten stormkjøkken og primus på hele turen. Alt av mat og drikke skulle vi kun tilberede kun på bål og kokegrop.
Kokegrop:
«Kokegrop er ei anna
form for «omn» som du kan bruke til poteter, kjøtt og fisk når du er på tur» (Mytting & Bischoff, 2008; 97). Start med å grave et passe stort og djupt hull ned i
bakken. Pass på at hullet er stort nok til å romme maten som skal tilberedes. Deretter
dekkes hullet med stein og fyr opp et bål. La bålet brenne en god stund slik at
hullet blir godt og varmt. «Når bålet har
brent ut og steinene er gode og varme, tar du bort glørne fra gropa, legger
maten ned innpakka i blad eller folie og dekker med et lag jord eller torv
eller ei varm steinhelle som lokk» (Mytting & Bischoff, 2008; 97). La
maten ligge og godgjøre seg til den er ferdig. Det kan ta alt fra 30min til 3timer,
alt avhengig av størrelsen på maten, hva slags mat dere tilbereder og hvor varm
kokegropen er. Når maten er ferdig tar en av det en har brukt som lokk og
legger de varme steinene til side. Nå er de bare å nyte maten. Bon appetit!
Bilde: Trinnvis hvordan
man lager en kokegrop (Foto: Mytting & Bischoff, 2008; 97)
Ulike matretter som kan tilberedes i kokegrop:
1)
Ørret med grønnsaker og masse smør 2)
Lammelår innpakket i saltdeig
(Foto:
Skjeggenes, Marianne) (Foto:
Skjeggenes, Marianne)
Kilder:
Mytting, I., og Bischoff, A. (2008). Friluftsliv. (2. utgave) Oslo: Gyldendal Norsk forlag AS.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar